szl

Leopárd a természetben

A leopárd a természetben
A leopárd egykor Afrika csaknem egészét lakta, valamint a Dél-Törökországtól Kelet-Kínáig húzódó területen, a Maláj-tenger szigetein és Srí Lankán is élt. Nagyon változatos a foltozata, általában rozettákból áll, de fekete párduc is található egyes vidékeken. Gyakran lehet állatkertben látni. Az északibb területekén élö példányok bundája hosszabb, selymesebb, mint a délieké.

1.



A leopárd az egyik legnagyobb macskaféle, majdnem 2 m hosszúra no, farka is majd 1 m, súlya eléri a 85 kg-ot, de a méretek nagyon változatosak. A legtöbb helyen éjszakai életet él, kivéve Srí Lankán ahol nappali állat. A leopárd a magányosságot kedveli zsák mánya különféle nagyobb emlösökböl áll, amelyeket felcipel a fára, hogy a többi ragadozó ne férjen hozzá. A dög nem nagyon vonzza.
Vemhessége 95-112 napig tart, kölykei száma általában 2-3, maximum 6. Hat hónapig szoptatja kicsinyeit, amelyek másfél vagy kétéves korukban válnak függetlenné, egy évvel késöbb pedig ivaréretté.
Fogságban 23 évig élhet, s jól szaporodik, gyakran több nemzedéken át. Korábban a vadászok keresett zsákmánya volt, és prémje is fontos kereskedelmi cikk, így napjainkban száma sok helyütt nagyon megfogyatkozott.

2.


A leopárd évezredek óta Afrika és Ázsia sűrű őserdeinek és bozótosainak lakója. Rendkívül gyors, vakmerő és fára is ügyesen mászó ragadozó, a házi szarvasmarhák vérengző elrablója, a pásztoroknak és a kicsiny falvacskák lakóinak valóságos réme.

Angol név: Panther vagy Leopard
Előfordulás: Kisázsiától és az Arab-félszigettől Délkelet-Szibériáig és Hátsó-Indiáig, Jáván, Afrikában a Szaharától délre
Testtömeg: a nőstények 28-60 kg, a hímek 37-90 kg
Marmagasság: 45-78 cm
Tápláléka: kisebb-nagyobb gerincesek
Szaporodás: a nőstény 95-112 napig tartó vemhesség után általában két-három kölyköt hoz világra
 
Óriási elterjedési területén a legkülönfélébb biotópokban előfordul. Egyaránt otthon van a hegységekben, sziklás területeken, szavannákon és ôserdôben. Egyik alfaja egészen a tajgaövezetig felhatol. A legtöbb helyen éjszakai életet él, ám néhol - ahol nem háborgatják - nappal is vadászik. Zsákmányát a hiénák elől sokszor a fákra cipeli fel. Magányosan járja territóriumát. Szinte minden állatkertben megtalálható, ám tisztavérű alfajai csak kevés helyen láthatók.